Voor Sinterklaas of de kerst: kristalradio of Conrad Retro Radio

Een zelfbouw radio, dat leverde veel plezier op in mijn jeugd, met de Pionier zonder solderen een radio in elkaar zetten.

Helaas is de Pionier al jaren niet meer leverbaar. Gelukkig zijn er nog steeds mogelijkheden om een zelfbouw radio cadeau te geven aan een beginnende elektronicus.

Model Blauw kristalradio

Via de site kristalradio.nl is een kristalradio voor zelfbouw te verkrijgen die erg lijkt op de Philips Pionier 1. Spoel, germanium diode, oortelefoon de klassieke schakeling voor een kristalradio. Te bouwen zonder solderen. Prijs Euro 4,50 en dat is een koopje.

Conrad Retro radio
Conrad
Een bouwpakket van Conrad. Wel solderen vereist, en wat geavanceerder dan een kristalradio. Dit ontwerp lijkt het meest op de Philips Pionier 3. De verpakking is de uiteindelijke behuizing, net als bij de Pionier 3. Geen karton, dus een stukje steviger. De techniek is ook een simpele middengolf ontvanger, een ferrietstaaf, een variabele draaicondensator, een middengolf IC TA7642, en een eentransistor eindtrap. Grappig is de paneelmeter, een variant op het afstemoog!

Conrad

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.